מהו לחץ (Stress)?
לפני שבעה עשורים החוקר המבריק Hans Selye תיאר לחץ ("Stress") כתגובה לא ספציפית של הגוף לכל דרישה לשינוי. הוא הדגים כיצד מצבים פיזיולוגיים ורגשיים שונים מייצרים תגובות פיזיולוגיות זהות בקרב בעלי חיים. כמו כן, הוא הדגים כי חשיפה ארוכת טווח ללחץ גורמת לשינויים בגופינו אשר דומים לשינוים אשר מתרחשים כתוצאה ממחלות כרוניות.
במהרה נהפכה המילה לחץ לחלק בלתי נפרד מהשפה, כאשר חלק הגדירו עמה מצבים מתסכלים או מכעיסים (למשל, בוס טורדני, אבדן אהוב), ועבור אחרים היא תוצאה של רגשות לא נעימים (למשל, פחד, כעס) או סימפטומים פיזיים (דפיקות לב, כאבים בחזה). אנשים מגיבים למצבים שמעוררים לחץ באופן שונה- ישנם אנשים שמסמיקים בעוד אחרים מחווירים ואף חווים סימפטומים פיזיים חמורים.
המחשה טובה לכך היא רכבת ההרים: ישנם נוסעים אשר יושבים בצפיפות בשורה האחרונה בעיניים עצומות, לסתות מהודקות, מחכים שנסיעת העינויים תגיע לסיומה. כאשר בחזית הרכבת יושבים מחפשי הריגושים, אשר צורחים ונהנים מכל נפילה פתאומית ומצפים לסיבוב נוסף. וישנם אנשים אשר יושבים במרכז הקרון, אשר פוחדים ונהנים. השאלה הנשאלת היא האם נסיעה ברכבת הרים היא חוויה שיוצרת לחץ. בעזרת האנלוגיה לרכבת הרים ניתן להבין את מורכבות המושג לחץ. מה שמבחין בין היושבים בחזית הקרון לבין היושבים בסופו הוא תחושת השליטה באירוע. כאשר בפועל מידת השליטה בין הקבוצות זהה, אולם התפיסות והציפיות שונות.
ישנו קושי רב להגדיר לחץ, מאחר וזוהי תחושה סובייקטיבית. אולם בעבודה הקלינית ובמחקרים ישנה הסכמה כי התפיסה של חוסר השליטה תמיד יוצרת מתח רב, וזהו לב ליבו של הלחץ. לרוב, אנו יוצרים לחץ רב בגלל תפיסות מוטעות.
כיצד הלחץ משפיע עליך?
הלחץ משפיע על אנשים בדרכים שונות. לחץ יכול ליצור התמודדות דינמית ויצירתית, במידה והגישה כלפיו היא חיובית ולא יוצאים משיווי משקל. מידה רבה מדי של לחץ יוצרת עומס, היצירתיות והבהירות יורדים, הגישה נעשית שלילית ומתבססת תחושה של חוסר שליטה. לעתים חשים ניתוק מן העצמי.
התחושה הראשונית של לחץ היא בעולם הרגשי. הרגשות מכילים מידע רב שיכול להיות שימושי ביותר עבורינו אם אנו מבינים אותו. לחץ מתחיל בדרך כלל בהרגשה, מרגישים מתח, עצבנות או דאגה. אחר כך ישנה החרפה לרגשות יותר קשים של תסכול, חרדה או כעס. לבסוף, האדם נותר עמוס ומותש. ההתדרדרות מתרחשת כאשר גוררים רגשות של לחץ ללא ניסיון לפתרון.
בחברה בה אנו חיים כיום, אנשים לא אוהבים להתמודד עם רגשותיהם. לרגשות אין מקום והם נבנים ובאים לידי ביטוי בביקורתיות, השלכה או אשמה. כשאדם אינו מווסת את הלחצים בצורה תקינה, הוא בד"כ יפעל בצורה של הימנעות או של תוקפנות. מקורות התגובה הזו, תגובת "fight or flight" עוד בימי קדם והיא שימשה את האדם לצרכים הישרדותיים, מול מצבים מסכני חיים.
הלחץ משפיע על מעגלים והורמונים אשר מכינים את הגוף להגן על עצמו במצבים מסוכנים. הבעיה היא שבחיי היום יום מעגלי ההישרדות מתעוררים בעקבות סיטואציות מתוחות, או מצבי אי ודאות שאינם באמת מאיימים על חיינו או שלמותנו הרגשית, וכך נוצר מצב בו אנשים צוברים לחץ באופן כרוני בחיי היום יום ,והדבר פוגע בבריאותם הפיזית ורווחתם הנפשית.
לחץ מתבטא בגופינו בדרכים שונות ואצל אנשים שונים ישבש פעילותן של מערכות גופניות שונות. ציוד ביופידבק מסוגל למדוד ולשקף בזמן אמת את התגובה הגופנית למתח הייחודית לאותו אדם ולאמן אותו להפחית רמות מתח אלו. חשוב להתאים את האימון ספציפית לאדם. יהיה מי שאימון ביופידבק של דופק יסייע ביותר ויהיה מי שעבורו אימון מוליכות העור יהיה הטיפול המועדף. מערכת הביופידבק Alive שפותחה בשיתוף עם מרכז גדות מאפשרת אימון בשני המדדים בנפרד או יחדיו.
ויסות הלחץ הוא מנגנון מבוסס מחקרית שהתפתח בעקבות המחלה של הזמן המודרני: עליה בלתי פוסקת ברמות הלחץ. הסטטיסטיקה אודות העליה ברמת הלחץ וההשפעה על הגוף, הרגשות והבריאות היא הרסנית. האיגוד האמריקני ללחץ טוען כי בין 75%-90% מהמטופלים שמגיעים לרופאים סובלים מסימפטומים אשר קשורים ללחץ (Rosch 1991). מחקר של אוניברסיטת Harvard מראה כי הסיכוי של אנשים שחיו ברמת חרדה גבוהה לסבול מהתקף לב פתאומי הוא פי 4.5 יותר מאינדיווידאלים שאינם חרדים (Kawachi et al.1994). מחקר בינלאומי חושף כי בקרב אנשים שאינם מסוגלים באופן יעיל לווסת את רמת הלחץ אחוז התמותה גבוה ב-40% מאינדיווידואלים בעלי מסוגלות ויסות המתח (Eysenck 1998).
בשנת 2002 בארצות הברית נקנו תרופות אנטי דכאוניות ונגד חרדה בשווי של $17.2 ביליון , עליה של יותר מ-10% מ-2001. הסטטיסטיקה קובעת באופן חד משמעי- יותר מדי לחץ, זה הרסני. הלחץ פוגע במערכות יחסים, בביצועים בעבודה, בבריאות ובאיכות החיים. הבעיה היא שהלחץ כיום הינו בלתי פוסק: תקשורת מהירה ומאפשרת יותר חוויות וארועים, ישנם יותר דברים לעשות, מאשר זמן לעשותם, הסביבה מפיקה לחץ דרך תגובות, אנרגיות ומילים שכולם מרגישים ועוד ועוד גורמים ללחץ. רבים הם הסובלים מלחץ רב ומרגישים שאין להם זמן להתמודד עם זה. המומנטום של לחץ סוחף אחריו אנשים.
מרבית האנשים מנסים להתמודד עם האפקט ולהתעלם מהסיבה. הם שוכחים שלחץ הינו אות גופני שמזהיר מפני חוסר תפקוד, ומוליכים את עצמם שולל כי זה נורמלי. תחושה קבועה של לחץ, מתח תמידי ודאגה כשגרה.
במרכז גדות פותחו התערבויות שונות לסיוע בהתמודדות עם מצבי לחץ . התערבויות אלה מתבססות על היתרונות בשילוב של עקרונות פסיכולוגיים קוגניטיביים התנהגותיים עם טיפול בעזרת ביופידבק.
כיצד ניתן להתמודד עם לחץ?
העיקרון הראשון בניהול לחצים הינו מציאת גורם הלחץ. לעיתים מקור המתח יהיה נהיר לנו, בייחוד כשאנחנו נמצאים בעיצומו של אירוע חיים מכונן כגון – הרחבת המשפחה, חתונה או מוות של אדם קרוב. מאידך, אם לאו – חשוב לזהות ולהבין את מקור הלחץ. העיקרון השני הינו מציאת דרכים להפחתת מתחים כמו למשל ניהול זמן יעיל, דאגה לצרכים בסיסיים כמו מנוחה ותזונה נכונה. חשוב להציף דברים המעיקים עליך על מנת שאפשר יהיה לטפל בהם במידת האפשר, כמו כן זה מאפשר הקלה מסוימת מהמתח. העיקרון השלישי הינו התמודדות עם הלחץ בדרכים בריאות למיתון השפעותיו השליליות באמצעות פעילות גופנית, כתיבה, שחרור רגשי בדיבור, צחוק, בכי וביטוי כעסים, פעילות מהנה ותחביבים, לימוד דרכים להרפיית הגוף והתמקדות בהווה במדיטציה, דמיון מודרך, מוזיקה מרגיעה והומור.
המחקר בעשרים השנים האחרונות מצביע על כך שהתערבות יעילה חייבת לכלול גישה המשלבת גוף ונפש, זאת משום שמתח משפיע הן על הגוף והן על הנפש. השאיפה בהתערבות הינה לאפשר למנגנונים שבאופן טבעי פועלים בגופינו ושמטרתם להביא לאיזון, לחזור ולתפקד באופן מיטבי. הפתרון של גדות מתבסס על גישות התערבות שהוכחו מבחינה מחקרית כיעילות תוך התאמתן ספציפית ללקוח. הגישה מתבססת על מציאת איזון חדש תוך שינוי הדרגתי ומצטבר שמביא בסופו של דבר לשינוי אמיתי, משמעותי ועמיד לאורך זמן. אנו ערים לכך שלא כל שיטה מתאימה לכל אחד ולכן נרחיב את ארגז הכלים להתמודדות נכונה עם הלחץ מתוך מגוון האפשרויות להלן:
אפשרויות התמודדות עם מצבי לחץ?
- הבנת מקורות הלחץ.
- הבנת התגובה הייחודית של כל אחד ואחד ללחץ.
- ניטור יומי של רמות הלחץ ופיתוח מודעות אליו (ניהול יומן).
- בניית מחויבות לשינוי.
- שינוי האיזון בין פעילויות "מטעינות" לבין כאלה "המרוקנות".
- שילוב פעילות גופנית בשגרה השבועית- מרכיב זה מומלץ ביותר בשל אופי תגובת הלחץ.
- לימוד טכניקות לוויסות לחץ כגון דמיון מודרך, נשימות סרעפתיות, מיינדפולנס, הרפיית שרירים ניהול זמן, אסרטיביות (היכולת להגיד לא) ניהול אנרגיות נכון ועוד.
- הכללת הטכניקות הללו ליום יום. המלצה לשלב פעילות כמו יוגה, טאי צי, צי קונג לאילו המתקשים במדיטציה.
- הבנת הסכמות הפנימיות המשפיעות על תפיסתנו את המציאות.
- שינוי הדרך בה אנו תופסים את המציאות והגמשת החשיבה לשיפור ההתמודדות שלנו עם שינוי בעולמינו הפנימי והחיצוני .
- הגמשת התגובתיות שלנו ושיפור יכולת ההתאוששות מאירועים מלחיצים.
- שינוי הדיבור הפנימי שלנו, חיזוק הערך העצמי ומיקוד השליטה הפנימי.
- חיזוק משאבים, העצמה וחיזוק תחושת השייכות.
- רכישת הרגלים והטמעתם כדי להשיג שינוי אמיתי לטווח הארוך.
בין הטכניקות הייחודיות בהן אנו משתמשים בהתערבות:
מה הלב יודע?
כאשר אנשים נמצאים במצבים קיצוניים, הם בדרך כלל מחליטים על פי הלב. הלב מתפקד הן כמקום פיזי-אורגני והן כמרכז להחלטות אינטואיטביות-רגשיות. הלב הוא מרכז הכח אשר משפיע על הקצב דרך הגוף, אשר בסופו של דבר משפיע על מידת הגמישות הרגשית והמחשבתית. הגוף האנושי הוא בהחלט עמיד וגמיש. עובדה זו מציעה מקור טוב להפחתת לחץ. למשל, ניתן לראות התאוששות מהירה מלחץ בקרב ילדים קטנים כאשר הם לא מקבלים את מבוקשם. רגע אחד, הם עצובים ומעוררים רגשית, ודקה לאחר מכן הם חוזרים לליבם, צוחקים ומשחקים. מרבית האנשים כאשר הם גדלים, מאבדים את הגמישות הרגשית שמאפשרת להניח ולשחרר ולהמשיך הלאה ולכן הלחץ מצטבר. המוח אוחז באכזבות ופחדים מן העבר ואלה משפיעים על העתיד. הרגשות אוזלים ומערכת העצבים המרכזית מתוחה, האדם נותר כלוא במתחים של עצמו. כאשר זה קורה, הלב מפוחד והנפש מצומצמת. על מנת לעצור את מומנטום הלחץ, יש צורך באינטיליגנציה רבה. כאשר אין קיצורי דרך, יש לקחת צעדים אפקטיביים וגדולים תוך הקשבה ללב. הלב באמת יודע מה עליו לעשות. שימוש בכלים קוגניטיביים התנהגותיים בשילוב תכנת ביופידבק לניטור קצב הלב יכולה ליצור שינוי דרמטי ומשמעותי בהחזרת גמישות מנטלית זו ויכולת ההתמודדות עם מצבי לחץ.
איך משקיטים את המחשבה?
מאז שנות ה- 60 של המאה הקודמת ידוע שפעילות מחשבתית משתקפת בשינויים במדד המוליכות העורית (מידת ההזעה בכפות הידיים). מכשור ביופידבק של מוליכות העור (Electrodermal Activity) מאפשר לנו למדוד מזמן אמת שינויים ברמות העוררות הנובעים מתהליכים רגשיים ומחשבתיים.
בגדות פותחה שיטה שמאפשרת לנו לנצל את המשוב הזה, ביחד עם שיטות מדיטטיביות כגון מיינדפולנס (Mindfulness) להשגת בהירות מחשבתית ולשיפור היכולת להניח למחשבות לא רצויות.
ביצוע שיא תחת לחץ (Peak Performance)
ביצוע שיא (Peak Performance) הוא מושג השאול מעולם הספורט, עולם שבו פער של 100 אלפיות השנייה עשוי להיות ההבדל בין ניצחון להפסד. כאשר המיומנות הפיזית בשיאה, ההבדל נובע מן היכולת המנטלית של הספורטאי להיות ממוקד תחת לחצים של תחרויות והתשה פיזית. לכן החוסן הנפשי של ספורטאי נודע לא מכבר כגורם מרכזי בביצועיו, לא פחות מאשר יכולותיו הפיזיות. טכנולוגיות נוירו-פידבק וביופידבק עשויות להיות מועילות לאיתור שינויים במצבי הקשב והשליטה בזמן מנוחה, תרגול, או מתח גבוה. טכניקה זו מאפשרת לנו להבחין וללמוד כיצד להשתלט על המצב הפיזיולוגי והפסיכולוגי שהוא קריטי לביצועי שיא בזמן לחץ.
העיקרון הראשון בניהול לחצים הינו מציאת גורם הלחץ. לעיתים מקור המתח יהיה נהיר לנו, בייחוד כשאנחנו נמצאים בעיצומו של אירוע חיים מכונן כגון – הרחבת המשפחה, חתונה או מוות של אדם קרוב. מאידך, אם לאו – חשוב לזהות ולהבין את מקור הלחץ. העיקרון השני הינו מציאת דרכים להפחתת מתחים כמו למשל ניהול זמן יעיל, דאגה לצרכים בסיסיים כמו מנוחה ותזונה נכונה. חשוב להציף דברים המעיקים עליך על מנת שאפשר יהיה לטפל בהם במידת האפשר, כמו כן זה מאפשר הקלה מסוימת מהמתח. העיקרון השלישי הינו התמודדות עם הלחץ בדרכים בריאות למיתון השפעותיו השליליות באמצעות פעילות גופנית, כתיבה, שחרור רגשי בדיבור, צחוק, בכי וביטוי כעסים, פעילות מהנה ותחביבים, לימוד דרכים להרפיית הגוף והתמקדות בהווה במדיטציה, דמיון מודרך, מוזיקה מרגיעה והומור. המחקר בעשרים השנים האחרונות מצביע על כך שהתערבות יעילה חייבת לכלול גישה המשלבת גוף ונפש, זאת משום שמתח משפיע הן על הגוף והן על הנפש. השאיפה בהתערבות הינה לאפשר למנגנונים שבאופן טבעי פועלים בגופינו ושמטרתם להביא לאיזון, לחזור ולתפקד באופן מיטבי. הפתרון של גדות מתבסס על גישות התערבות שהוכחו מבחינה מחקרית כיעילות תוך התאמתן ספציפית ללקוח. הגישה מתבססת על מציאת איזון חדש תוך שינוי הדרגתי ומצטבר שמביא בסופו של דבר לשינוי אמיתי, משמעותי ועמיד לאורך זמן. אנו ערים לכך שלא כל שיטה מתאימה לכל אחד ולכן נרחיב את ארגז הכלים להתמודדות נכונה עם הלחץ מתוך מגוון האפשרויות להלן: אפשרויות התמודדות עם מצבי לחץ / איך להתמודד עם לחץ? הבנת מקורות הלחץ. הבנת התגובה הייחודית של כל אחד ואחד ללחץ. ניטור יומי של רמות הלחץ ופיתוח מודעות אליו (ניהול יומן). בניית מחויבות לשינוי. שינוי האיזון בין פעילויות "מטעינות" לבין כאלה "המרוקנות". שילוב פעילות גופנית בשגרה השבועית- מרכיב זה מומלץ ביותר בשל אופי תגובת הלחץ. לימוד טכניקות לוויסות לחץ כגון דמיון מודרך, נשימות סרעפתיות, מיינדפולנס, הרפיית שרירים ניהול זמן, אסרטיביות (היכולת להגיד לא) ניהול אנרגיות נכון ועוד. הכללת הטכניקות הללו ליום יום. המלצה לשלב פעילות כמו יוגה, טאי צי, צי קונג לאילו המתקשים במדיטציה. הבנת הסכמות הפנימיות המשפיעות על תפיסתנו את המציאות. שינוי הדרך בה אנו תופסים את המציאות והגמשת החשיבה לשיפור ההתמודדות שלנו עם שינוי בעולמינו הפנימי והחיצוני . הגמשת התגובתיות שלנו ושיפור יכולת ההתאוששות מאירועים מלחיצים. שינוי הדיבור הפנימי שלנו, חיזוק הערך העצמי ומיקוד השליטה הפנימי. חיזוק משאבים, העצמה וחיזוק תחושת השייכות. רכישת הרגלים והטמעתם כדי להשיג שינוי אמיתי לטווח הארוך. בין הטכניקות הייחודיות בהן אנו משתמשים בהתערבות : התחדשות ובניית כוחות בעזרת הלב ככל שישנה יותר קוהרנטיות במקצב הלב נפתח פתח לתובנות חדשות. החיבור ללב ולאינטליגנציה במצב של מתח הוא השקעה קטנה באנרגיה עם חיסכון רב באנרגיה, הוא מביא להתחדשות רגשית. נוצרת אנרגיה רגשית באיכות גבוהה, אנרגיה זו היא הדלק שמניע ביצועים מנטליים חלקים ומהירים. היכולת להתחדשות רגשית מאפשרת התאוששות מהירה לאחר אירוע מעורר מתח ומונעת מתחים עתידיים. יש ללמוד כיצד לבנות ולשמור אנרגיה רגשית חיובית, זאת על מנת שניתן יהיה להשתחרר מקיפאון גופני ומחשבתי. התחדשות רגשית משנה את הפרספקטיבה ומאפשרת לנו להשקיע את האנרגיה שלנו באופן יעיל. איך משקיטים את המחשבה? מאז שנות ה- 60 של המאה הקודמת ידוע שפעילות מחשבתית משתקפת בשינויים במדד המוליכות העורית (מידת ההזעה בכפות הידיים). מכשור ביופידבק של מוליכות העור (Electrodermal Activity) מאפשר לנו למדוד מזמן אמת שינויים ברמות העוררות הנובעים מתהליכים רגשיים ומחשבתיים. בגדות פותחה שיטה שמאפשרת לנו לנצל את המשוב הזה, ביחד עם שיטות מדיטטיביות כגון מיינדפולנס (Mindfulness) להשגת בהירות מחשבתית ולשיפור היכולת להניח למחשבות לא רצויות. ביצוע שיא תחת לחץ (Peak Performance) ביצוע שיא (Peak Performance) הוא מושג השאול מעולם הספורט, עולם שבו פער של 100 אלפיות השנייה עשוי להיות ההבדל בין ניצחון להפסד. כאשר המיומנות הפיזית בשיאה, ההבדל נובע מן היכולת המנטלית של הספורטאי להיות ממוקד תחת לחצים של תחרויות והתשה פיזית. לכן החוסן הנפשי של ספורטאי נודע לא מכבר כגורם מרכזי בביצועיו, לא פחות מאשר יכולותיו הפיזיות. טכנולוגיות נוירו-פידבק וביופידבק עשויות להיות מועילות לאיתור שינויים במצבי הקשב והשליטה בזמן מנוחה, תרגול, או מתח גבוה. טכניקה זו מאפשרת לנו להבחין וללמוד כיצד להשתלט על המצב הפיזיולוגי ופסיכולוגי שהוא קריטי לביצועי שיא בזמן לחץ.
סביבת עבודה בריאה מתאפיינת ברמת לחצים סבירה שלוקחת בחשבון את יכולותיהם ומשאביהם של העובדים. לעובדים בסביבת העבודה המודרנית פעמים רבות אין שליטה בגורמי הלחץ הרבים ולפיכך ישנה חשיבות רבה ליכולת העובד לנהל בצורה יעילה לחצים אלה. ויסות התגובה ללחץ הינה מיומנות שניתן לרכוש ולשכלל.במרכז גדות אנו משתמשים בטכניקות שנמצאו כיעילות ביותר להקניית יכולות תפקוד מיטבי תחת לחץ, באמצעות שמירה על איזון מנטלי וגופני. גם עבור האירגון עצמו ישנם יתרונות ניכרים במתן תשומת לב להכשרת העובדים בטכניקות לויסות לחץ.השלכותיו של הלחץ נמצאו כגורמים לאבדן המאסיבי ביותר של ימי עבודה.בנוסף, ניהול לחצים ברמה הארגונית עשוי לשפר את ביצועי האירגון באמצעות שימוש באסטרטגיות ארגוניות שונות המזהות ומפחיתות את מוקדי הלחץ על העובדים. הדרכים שבהן ארגון עשוי להשתמש בניהול לחצים כוללות הגדרת ציפיות ברורות מהעובד, בניית משרות אשר מאפשרות יותר אוטונומיה ושליטה מוגברת לבעל התפקיד, ויצירת סביבת עבודה הוגנת. הארגון צריך לשקול לאפשר יותר גמישות על ידי עבודה מהבית או מרחוק ומתן חופשות שבתון תקופתיות לצורך ריענון ופריקת מתחים. ארגונים גדולים אף משתמשים בשירותים חיצוניים על מנת לספק לעובד עזרה מקצועית במקרה הצורך. ברמה הפסיכולוגית יש מקום להקנות לכל עובד כלים שיסייעו לו לווסת את רמות הלחץ שלו. במרכז גדות הצטבר ניסיון רב בהעברת סדנאות לניהול לחצים לארגונים וחברות. לקריאה מורחבת, ראה עמוד - התמודדות עם מצבי לחץ