המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

התמודדות עם מצבי לחץ

העיקרון הראשון בניהול לחצים הינו מציאת גורם הלחץ. לעיתים מקור המתח יהיה נהיר לנו, בייחוד כשאנחנו נמצאים בעיצומו של אירוע חיים מכונן כגון – הרחבת המשפחה, חתונה או מוות של אדם קרוב. מאידך, אם לאו – חשוב לזהות ולהבין את מקור הלחץ. העיקרון השני הינו מציאת דרכים להפחתת מתחים כמו למשל ניהול זמן יעיל, דאגה לצרכים בסיסיים כמו מנוחה ותזונה נכונה. חשוב להציף דברים המעיקים עליך על מנת שאפשר יהיה לטפל בהם במידת האפשר, כמו כן זה מאפשר הקלה מסוימת מהמתח. העיקרון השלישי הינו התמודדות עם הלחץ בדרכים בריאות למיתון השפעותיו השליליות באמצעות פעילות גופנית, כתיבה, שחרור רגשי בדיבור, צחוק, בכי וביטוי כעסים, פעילות מהנה ותחביבים, לימוד דרכים להרפיית הגוף והתמקדות בהווה במדיטציה, דמיון מודרך, מוזיקה מרגיעה והומור.

המחקר בעשרים השנים האחרונות מצביע על כך שהתערבות יעילה חייבת לכלול גישה המשלבת גוף ונפש, זאת משום שמתח משפיע הן על הגוף והן על הנפש. השאיפה בהתערבות הינה לאפשר למנגנונים שבאופן טבעי פועלים בגופינו ושמטרתם להביא לאיזון, לחזור ולתפקד באופן מיטבי. הפתרון של גדות מתבסס על גישות התערבות שהוכחו מבחינה מחקרית כיעילות תוך התאמתן ספציפית ללקוח. הגישה מתבססת על מציאת איזון חדש תוך שינוי הדרגתי ומצטבר שמביא בסופו של דבר לשינוי אמיתי, משמעותי ועמיד לאורך זמן. אנו ערים לכך שלא כל שיטה מתאימה לכל אחד ולכן נרחיב את ארגז הכלים להתמודדות נכונה עם הלחץ מתוך מגוון האפשרויות להלן:

אפשרויות התמודדות עם מצבי לחץ / איך להתמודד עם לחץ?

  • הבנת מקורות הלחץ.
  • הבנת התגובה הייחודית של כל אחד ואחד ללחץ.
  • ניטור יומי של רמות הלחץ ופיתוח מודעות אליו (ניהול יומן).
  • בניית מחויבות לשינוי.
  • שינוי האיזון בין פעילויות "מטעינות" לבין כאלה "המרוקנות".
  • שילוב פעילות גופנית בשגרה השבועית- מרכיב זה מומלץ ביותר בשל אופי תגובת הלחץ.
  • לימוד טכניקות לוויסות לחץ כגון דמיון מודרך, נשימות סרעפתיות, מיינדפולנס, הרפיית שרירים ניהול זמן, אסרטיביות (היכולת להגיד לא) ניהול אנרגיות נכון ועוד.
  • הכללת הטכניקות הללו ליום יום. המלצה לשלב פעילות כמו יוגה, טאי צי, צי קונג לאילו המתקשים במדיטציה.
  • הבנת הסכמות הפנימיות המשפיעות על תפיסתנו את המציאות.
  • שינוי הדרך בה אנו תופסים את המציאות והגמשת החשיבה לשיפור ההתמודדות שלנו עם שינוי בעולמינו הפנימי והחיצוני .
  • הגמשת התגובתיות שלנו ושיפור יכולת ההתאוששות מאירועים מלחיצים.
  • שינוי הדיבור הפנימי שלנו, חיזוק הערך העצמי ומיקוד השליטה הפנימי.
  • חיזוק משאבים, העצמה וחיזוק תחושת השייכות.
  • רכישת הרגלים והטמעתם כדי להשיג שינוי אמיתי לטווח הארוך.

בין הטכניקות הייחודיות בהן אנו משתמשים בהתערבות :

התחדשות ובניית כוחות בעזרת הלב

ככל שישנה יותר קוהרנטיות במקצב הלב נפתח פתח לתובנות חדשות.
החיבור ללב ולאינטליגנציה במצב של מתח הוא השקעה קטנה באנרגיה עם חיסכון רב באנרגיה, הוא מביא להתחדשות רגשית. נוצרת אנרגיה רגשית באיכות גבוהה, אנרגיה זו היא הדלק שמניע ביצועים מנטליים חלקים ומהירים. היכולת להתחדשות רגשית מאפשרת התאוששות מהירה לאחר אירוע מעורר מתח ומונעת מתחים עתידיים.

יש ללמוד כיצד לבנות ולשמור אנרגיה רגשית חיובית, זאת על מנת שניתן יהיה להשתחרר מקיפאון גופני ומחשבתי. התחדשות רגשית משנה את הפרספקטיבה ומאפשרת לנו להשקיע את האנרגיה שלנו באופן יעיל.

איך משקיטים את המחשבה?

מאז שנות ה- 60 של המאה הקודמת ידוע שפעילות מחשבתית משתקפת בשינויים במדד המוליכות העורית (מידת ההזעה בכפות הידיים). מכשור ביופידבק של מוליכות העור (Electrodermal Activity) מאפשר לנו למדוד מזמן אמת שינויים ברמות העוררות הנובעים מתהליכים רגשיים ומחשבתיים.
בגדות פותחה שיטה שמאפשרת לנו לנצל את המשוב הזה, ביחד עם שיטות מדיטטיביות כגון מיינדפולנס (Mindfulness) להשגת בהירות מחשבתית ולשיפור היכולת להניח למחשבות לא רצויות.

ביצוע שיא תחת לחץ (Peak Performance)

ביצוע שיא (Peak Performance) הוא מושג השאול מעולם הספורט, עולם שבו פער של 100 אלפיות השנייה עשוי להיות ההבדל בין ניצחון להפסד. כאשר המיומנות הפיזית בשיאה, ההבדל נובע מן היכולת המנטלית של הספורטאי להיות ממוקד תחת לחצים של תחרויות והתשה פיזית. לכן החוסן הנפשי של ספורטאי נודע לא מכבר כגורם מרכזי בביצועיו, לא פחות מאשר יכולותיו הפיזיות. טכנולוגיות נוירו-פידבק וביופידבק עשויות להיות מועילות לאיתור שינויים במצבי הקשב והשליטה בזמן מנוחה, תרגול, או מתח גבוה. טכניקה זו מאפשרת לנו להבחין וללמוד כיצד להשתלט על המצב הפיזיולוגי ופסיכולוגי שהוא קריטי לביצועי שיא בזמן לחץ.