דיכאון וחרדה
השילוב של דיכאון ומצבי חרדה נפוץ מאוד ויכול לפעול לשני הכיוונים. מצבי דיכאון יכולים לגרום להופעת תסמיני חרדה, ומצבי חרדה מתמשכים יכולים להביא להופעת דיכאון. מבחינה ביולוגית, בשניהם קיים חסר בחומרים כימיים הנמצאים במוח וקרויים: נוראדרנלין וסרוטונין, על כן הטיפול התרופתי הניתן במקרים של חרדה ושל דיכאון הוא פעמים רבות זהה.
מהו דיכאון?
דיכאון מוגדר כהפרעת מצב רוח שמתבטאת פיזית ונפשית ופוגעת בתפקוד ובאיכות חייו של האדם הסובל ממנה. דיכאון יכול להופיע בנסיבות שונות ועקב גורמים שונים כגון נטיה גנטית, ארועים וחוויות בעבר או בהווה, משברי חיים אישיים, חסרים תזונתיים ומצבים רפואיים, מצבי לחץ משמעותיים ועוד. הדיכאון יכול להתבטא ברמות חומרה שונות, החל מדיכאון קל המכונה דיסטמיה, ועד לדיכאון מג'ורי קליני שמופיע בדרגת חומרה קשה הרבה יותר. בניגוד לעצבות זמנית חולפת שיכולה להופיע בנסיבות כאלה או אחרות, דיכאון הינה הפרעה שנמשכת לפחות שבועיים, ועלולה להחריף ללא טיפול ולפגוע באופן משמעותי באיכות חייו של הסובל ממנה.
סוגים שונים של דיכאון
דיכאון קל או דיסטימיה
מתייחסים לתחושה קבועה וכרונית של דכדוך, עגמומיות, היעדר אנרגיה וערך עצמי נמוך. במצב זה ניתן לראות פגיעה בהנאה, תחושות אשמה, תחושה של חוסר השתייכות ונסיגה חברתית, פסימיות ועצבנות. התסמינים הקליניים דומים לאלו של דיכאון מג'ורי אך מתפתחים באופן הדרגתי ומתמשך יותר, וכן קלים יותר בחומרתם.
דיכאון מג'ורי
האדם שוקע לרגשות קשים של ייאוש ועצב, מאבד עניין בסביבה שלו ובכלל בחיים, לוקה ברגשות הערכה עצמית ירודה מאוד ופעמים רבות אף יגיע למחשבות אובדניות. מצב זה יתבטא בירידה דרמטית בתפקוד היום יומי והאנרגיה, וילווה בחשיבה שלילית ועצב עמוק. התסמינים הקליניים יכולים לכלול בעיות בריכוז זיכרון ,חוסר אנרגיה, חוסר מרץ, תחושת כבדות,תחושת אשמה, חוסר ערך, חוסר אונים,תחושת חוסר תקווה,התקפי בכי, התקפי רגזנות (בעיקר אצל בני נוער), קשיי שינה או שנת יתר, עצבנות יתר ואי שקט, ירידה בחשק לפעילויות מהנות וכן ירידה בהנאה בכלל, עלייה או ירידה בתאבון, תנודות מורגשות במשקל, כאבים גופניים (כאבי ראש, בטן) שלא משתפרים עם טיפול רפואי, רגשות חרדה, דכדוך עמוק, עצבות או ריקנות שעות רבות ביום או כל הזמן, מחשבות חוזרות על מוות או פחד ממנו ואף ניסיונות אובדניים (כ15% מהסובלים מדיכאון מג'ורי ינסו להתאבד לפחות פעם אחת).דיכאון לאחר לידה
למרות היותה של הלידה מאורע חיובי על פי רוב בתפיסתה של האישה, נשים רבות חוות סמפטומים קלים או חמורים יותר של דכדוך לאחר הלידה, מצב זה זכה לכינוי "בייבי בלוז". סמפטומים אלו שכיחים מאוד בקרב נשים ויכולים לכלול עצב, התפרצויות בכי, תנודתיות רגשית, בלבול, קושי או פחד להתחבר לתינוק, קשיי שינה, וירידה בתיאבון. דכדוך זה חולף מעצמו על פי רוב בתוך מספר ימים ומושפע בעיקר משינויים הורמונאליים.
כאשר סמפטומים אלו אינם חולפים לאחר מספר ימים, ייתכן כי הדכדוך הופך לדיכאון של ממש. דיכאון אחרי לידה גם הוא שכיח: כ-15% מהנשים מפתחות מצב של דיכאון במהלך שלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה. הסימפטומים האופיינים למצב זה דומים לאלו המופיעים בדיכאון רגיל, והם כוללים: מחשבות ייאוש עד מחשבות אובדנות, עצבות ,פגיעה בהנאה, הפרעות בשינה ובתיאבון, תשישות נפשית ופיזית, ירידה בריכוז ובזיכרון, מצב רוח ירוד, חרדות שונות, מחשבות אובססיביות, עצבנות, קשיי שינה, פרצי בכי ועוד. לסימפטומים אלו מתווספים קשיים רגשיים והתנהגותיים הנוגעים לחוויית האמהות, ההיקשרות והטיפול בתינוק, בהם מחשבות שליליות ביחס לתינוק או התפקוד האימהי, רגשות אשם ואכזבה קשה, חרדה לשלם התינוק ועוד. לצורך התמודדות עם מצב זה יש לעתים צורך בקבלת סיוע מקצועי הכולל טיפול פסיכולוגי או תרופתי.
טיפול בדיכאון
ישנה חשיבות רבה לקבלת טיפול במצבי דיכאון. ללא טיפול מתאים יכול הדיכאון להמשך חודשים רבים או אף שנים ולהביא לפגיעה משמעותית במישורים רבים ובאיכות חייו של האדם עד כדי סכנת אובדנות. בנוסף, מחקרים מראים כי אפיזודה דיכאונית, אף אם חלפה ללא טיפול, עשויה לחזור על עצמה בתוך מספר שנים.
כיום, קיימים מגון של טיפולים יעילים להתמודדות עם דיכאון. הטיפול יכול לכלול טיפול תרופתי נוגד דיכאון (מקבוצות ה SSRIאו ה SNRI) טיפול קוגניטיבי התנהגותי או סכמה תרפיה (המתמקדים בשינוי דפוסי חשיבה שליליים והתנהגויות משמרות דיכאון) , טיפול דינמי ממוקד המתייחס לעולם הרגשי ולערך העצמי של המטופל, או מיינדפולנס. שיטת הטיפול תותאם באופן אישי לכל מטופל בהתאם למצבו, במטרה להביא לשיפור המהיר ביותר והאפקטיבי ביותר עבורו.