התקף פאניקה
התקפי חרדה או פאניקה (Panic Disorder), הם פרקים עוצמתיים של פחד שהם כה חזקים עד כדי הובלת האדם לחשש שהוא/היא עומד/ת למות, משתגע/ת, עומד/ת להתעלף, או לאבד שליטה עצמית באחד מהיבטי החיים החיוניים לו/ה.
התקפי פאניקה (Panic Attacks) יכולים להיות פתאומיים (הם יכולים להיראות שצצו משום מקום, והתרחשו ללא סיבה מסוימת). הם גם יכולים לקרות בתגובה לרמזים מסוימים כמו כניסה לאזור הומה אדם; פקק תנועה; הימצאות במרכז העניינים וכדומה.
התקפי פאניקה יכולים להוות חלק ממגוון של הפרעות חרדה ועצם הופעתם אינה בהכרח מביאה לאבחנה של הפרעת פאניקה. למשל אם כל התקפי הפאניקה של האדם סובבים סביב סיטואציות חברתיות, ייתכן והוא סובל מפוביה חברתית (Social Phobia) בניגוד להפרעת פאניקה. כמו כן, ייתכן ואותו אדם חווה התקפי פאניקה בתגובה לבעיה אחרת. הערכה על ידי מטפל מומחה יכולה לסייע להגיע לדיאגנוזה מדויקת.
מהם הסימפטומים האופייניים להתקף פאניקה?
התקפי פאניקה יכולים לכלול מגוון רחב של סימפטומים, אבל בין הנפוצים ביותר נמצאים:
- דפיקות לב מהירות (בנוסף אי סדירות בקצב פעימות הלב ו"לב רועש")
- כאבים, מתיחות, ותחושה של כובד בחזה
- תחושת סחרחורת וקלות ראש, ערפול
- חוסר תחושה ועקצוץ בידיים ובכפות הרגליים
- נשימה מאומצת, תחושה של קוצר נשימה, ונשימת יתר (היפר ונטילציה)
- תחושת אי נעימות במעי ובבטן
- רעד
- הזעה
- מחשבות רצות ובלבול
- חשש מהתמוטטות קטסטרופאלית כלשהי, כמו מוות או אי שפיות
- דחף עז לברוח
במהלך התקף פאניקה תגובת הפחד היא חסרת פרופורציה ביחס לגירוי או למצב, שפעמים רבות
אינו מאיים כלל. רבים מהסובלים מהתקפי חרדה נוטים לקשר בין ההתקף למקום בו הוא התרחש ועלולים להשליך על מקרים עתידיים, לייצר מעין ״אזעקות שווא״ המובילות לתגובה גופנית ומגבירות את האפשרות שיחוו התקפים נוספים בהמשך.
לאורך זמן, אדם הסובל מהתקפי פאניקה מפתח פחד תמידי מהתקף הפאניקה הבא, דבר שיכול לפגוע מאוד באיכות חייו ותפקודו. לעתים יוביל הדבר למצבים כגון דיכאון, אלכוהוליזם, או שימוש לרעה בתרופות וחומרים ממכרים אחרים.
התקפי פאניקה שאינם מטופלים עלולים להשפיע על צורת החיים של הסובל מהם באמצעות קיום חרדת ציפייה גבוהה, הימנעות או פיתוח תלות באחרים, לדוגמא, אדם שסובל מהתקפי פאניקה ינסה להימנע מהופעת התקפים נוספים ע"י הגבלת טווח הנסיעה מעבר לרדיוס מסוים, הימנעות ממקומות הומי אדם, הימנעות משהיה לבד ללא מלווה או כל התנהגות אחרת שמטרתה למנוע מצב בו האדם חווה התקפי פאניקה ואינו יכול להמלט או לקבל את הסיוע הרצוי לו. על כן, התקפי פאניקה מלווים פעמים רבות בפוביה מהמצאות במקומות הומי אדם או במקומות סגורים, או פוביות ספציפיות אחרות .
דרכי התמודדות / טיפול עם התקף פאניקה
ישנם מספר דרכים להתמודדות עם התקפי חרדה, חלקם ניתן לבצע בכוחות עצמנו וחלקם דורשים טיפול ע״י מטפל מומחה ומוסמך. לעתים אף יש צורך בטיפול תרופתי להקלה בסימפטומים.
הכרת הבעיה
מרכיב קריטי בטיפול הוא ההבנה שהתקפי חרדה אינם מלמדים על חוסר שליטה ושיגעון מתפתח, אף שמדובר בחוויה קצרה המלווה בתחושות לא נעימות, לא מדובר בחוויה המהווה סיכון ממשי.
פירוש נכון
כיוון שתסמינים גופניים ותחושות המוכרות מהתקף קודם מובילות לפרשנות שגויה לגבי התקף עתידי, חשוב להבין שמדובר לרוב ב״אזעקות שווא״. שינוי הפרשנות יביא גם לשינוי בתגובה הגופנית והרגשית.
פעילות גופנית
פריקת מתחים בביצוע פעילות גופנית גבוהה יכולה להוסיף להגברת המודעות והשליטה בגוף, להפחית את רמת הסטרס הבסיסי בגוף, ומכאן להביא להפחתה בסימפטומים, תדירותם או עוצמתם.
הרגעה עצמית
ישנן טכניקות להרגעה והרפיה, תרגילי נשימה ושיטות נוספות המאפשרות להחזיר את השליטה ברגעים בהם חשים שהיא אובדת ולהפחית או לעצור את ההתקף לפני שהוא מתעצם.
התמודדות בשידור חי
הרצון הראשוני של כל אדם החווה התקף הוא לצאת בכל דרך אפשרית מהסיטואציה ומהאזור בו הוא נמצא, תגובה זו היא שגויה ואינה מסייעת לפתרון הבעיה לטווח הארוך. דווקא הישארות בסיטואציה, הרגעה עצמית והתמודדות עם המצב היא המפתח לפתרון העתידי.
פחות קפה וסיגריות
בשל ההשפעה השלילית של קפאין וניקוטין על רמות העוררות בגוף, רצוי להימנע מעישון ומשתיית קפה מרובה, שכן אלו מהווים אפקט מעורר העלול להגביר את הסיכוי להתקף.
טיפול מקצועי
דרכי ההתמודדות שניתן לבצע בכוחות עצמנו לא תמיד אפשריות עבור כל אדם, ולעתים אינן מספקות את המענה הנדרש.
עבודה טיפולית המתמקדת בשינוי בדפוסים ההתנהגותיים, הרגשיים, הקוגנטיביים והגופניים של האדם הם החלק העיקרי בטיפול הפסיכולוגי שיכול להקנות כלים רבים להתמודדות עם התופעה. הטיפול המוביל הוא קוגנטיבי התנהגותי (CBT) הכולל הבנייה מחשבתית, ניהול תגובות נכון, ותרגול טכניקות רלוונטיות ע״י אימון. כמו כן רצוי לשלב בטיפול טכניקות משלימות כגון: ביו פידבק, היפנו תרפיה, מיינדפולנס ודמיון מודרך.
במידת הצורך ישולב הטיפול עם תרופות שנמצאו יעילות בהתמודדות עם התקפי חרדה, תרופות נפוצות מגיעות ממשפחות התרופות SNRI, SSRI ו- MAOI.