חרדת נהיגה
חרדת נהיגה היא תחושות פחד וחרדה הנגרמות עקב אירועים המתקשרים לנהיגה. ככל הפרעות החרדה, גם לחרדה זו יהיו ביטויים גופניים שונים שיכולים להגיע עד לכדי התקף חרדה מלא (דופק מואץ, קושי לנשום, רעד וכדומה), ביטויים קוגניטיביים (כגון חשיבה קטסטרופלית ), וביטויים התנהגותיים כגון הימנעות מנהיגה בכבישים מסוימים או בתנאים מסוימים, או הימנעות כוללת מנהיגה, וכדומה. חרדה זו יכולה לבוא לידי ביטוי ביהמנעות מנסיעה בכבישים בין עירוניים, המנעות מנהיגה בתנאים מסוימים כגון חושך או גשם, או המנעות כוללת מנהיגה.
גורמים לחרדת נהיגה
חרדת נהיגה יכולה התפתח עקב חשיפה לאירוע טראומטי בזמן נהיגה, כגון תאונה של הנהג עצמו, או תאונה אחרת שמתרחשת על הכביש, ויכולה אף להתפתח עקב חשיפה לחרדות נהיגה קשות של אדם קרוב בעל השפעה.
גורם נוסף היכול לגרום לחרדת נהיגה הינו מצב בו אדם חווה התקף חרדה קשה בעת נסיעה, על כל תסמיניו המבעיתים. במצב שכזה, האדם עלול לקשר באופן אוטומטי את התקף החרדה עם הנהיגה גם אם אין שום קשר ביניהם. כתוצאה מכך אותו אדם יכול להימנע מנהיגה חוזרת על מנת שלא לחוות שוב את הסימפטומים אותם קישר לסיטואציית הנהיגה.
טיפול בחרדת נהיגה
הטיפול המומלץ והיעיל ביותר לחרדת נהיגה הינו טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול זה מטפל בחרדה במספר מישורים: המישור המחשבתי (קוגניטיבי) ,המישור ההתנהגותי, והמישור הגופני.
המישור הגופני מסייע למטופל לווסת את תגובותיו הגופניות באמצעות למידה ותרגול של טכניקות הרפיה שונות, לצורך כך ניתן אף להיעזר בביופידבק.
במישור הקוגניטיבי נעשה שינוי בדפוסי חשיבה המייצרים ומגבירים חרדה, כגון חשיבה קטסטרופלית וטעויות חשיבה שונות. האדם לומד להגמיש את סגנון המחשבה וליצר חלופות מחשבתיות.
במישור ההתנהגותי יש שילוב של טכניקות חשיפה שונות, בדמיון ובמציאות, בהן נחשף האדם לסיטואציות נהיגה שונות באופן הדרגתי, בהן הוא לומד ומתרגל כיצד לשנות את תגובותיו ולהפחית את החרדה עד להכחדתה.
בנוסף, ניתן לשלב סימולטורים שונים המהווים כלי עזר לחשיפה לחווית נהיגה בסביבה מבוקרת המפחיתה את תחושת החרדה ומאפשרת לאדם להתמודד עם החרדה ולסגל סגנון התמודדות חדש.
אחוזי ההצלחה של טיפול CBT בחרדת הנהיגה הם גבוהים מאוד. במידת הצורך, ניתן גם לשלב טיפול תרופתי מסייע.