התמודדות עם סרטן
ההשפעה של גורמים פסיכולוגיים על התפתחותו של גידול סרטני משתנה בין הסוגים השונים. ואולם, מחקרים בבעלי חיים הראו כי מתח הופך אותם רגישים יותר למחלות ופוגע בתפקודה של המערכת החיסונית. כמו כן, מצב דחק כרוני ידוע כמשבש את פעילות המערכת החיסונית בבני אדם ואף נמצא כמגביר את הסיכון לשיבושים מסוכנים בDNA, כמו גם לסוגים מסוימים של גידולים סרטניים.
חוקרים ומטפלים רבים מסכימים כי התמודדות עם מחלת הסרטן וקשיי הטיפול בה מעוררים מצבי דחק (סטרס) קשים אצל החולה ובני משפחתו. מידת המצוקה שחווה החולה תלויה במשתנים רבים כגון סוג המחלה וחומרתה, מורכבות הטיפולים ותופעות הלוואי, סגנון ההתמודדות הקודם של האדם ומאפייניו האישיים והפסיכולוגיים, קיום או העדר תמיכה חברתית ומשפחתית, גישה למקורות ידע ועוד.
חולי סרטן רבים מדווחים על קשיים רגשיים ופיזיים רבים ומגוונים הכוללים בין היתר חרדות, דיכאון, פחד מהתמודדות עם מושג המוות, שינויי תפקידים במשפחה, קשיים בתפקוד מיני, קשיי שינה, מתח ועוררות יתר, תופעות לוואי שונות של הטיפולים בהם כאבים ובחילות, פגיעה בדימוי הגוף, פחד מהישנות המחלה, אובדן תחושת שליטה על המתרחש בחיים,קשיים תעסוקתיים והוריים, פגיעה בערך העצמי, תחושת בדידות, חוסר ודאות לגבי העתיד ועוד.
גורמי דחק רבים אלו וההכרה בחשיבות טיפוח איכות החיים של החולה ובני משפחתו, ולא רק הארכתם, הביאה לפיתוח גישה טיפולית רחבה, אשר בבסיסה הבנה פסיכו אונקולוגית, והתייחסות לקשרי גוף – נפש, אשר משפיעים על יכולת ההתמודדות ומצבו של החולה. במסגרת זו פותחו תוכניות טיפול שונות המספקות מענים מגוונים לחולי סרטן ובני משפחותיהם. תוכניות אלו כוללות מענים מגוונים כגון טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי, הפניה לקבוצות תמיכה או טיפולים אלטרנטיביים ועוד. בנוסף לטיפול פסיכולוגי - רגשי תמיכתי שמספק המרכז ויכול לסייע רבות בהתמודדות עם מצבי חולי בכלל ועם מחלת הסרטן בפרט, מומלץ לשלבכלים שונים של עולם המיידפולנס והטיפול בביופידבק.
בעזרת טיפול זה לומד המטופל כיצד לווסת את תגובותיו הגופניות, הרגשיות והמחשבתיות, להשפיע על המתרחש בגופו,להחזיר לעצמו את תחושת השליטה אשר פעמים רבות אובדת בתהליכי האבחנה והטיפול במחלת הסרטן, ולקחת תפקיד פעיל בשמירה על בריאותו ורווחתו.
חולי סרטן נעזרים בביופידבק בהתמודדות עם מצבים גופניים הנלווים לטיפולים כימותרפיים כגון פיתוח יכולת להתמודד טובה יותר עם כאבים והפחתתם, הפרעות שינה, בחילות, וכן וויסות חרדות ועוררות יתר בתקופה המאופיינת בשינויים רבים, לחץ וסחרור רגשי.
מאחר וביופידבק הוא כלי יעיל בהפחתת סטרס ומצוקה פסיכולוגית, ניתן להשתמש בו גם לצורך חיזוק החוסן הגופני והנפשי של המטופל בזמן המחלה והטיפולים.
ידוע כי סטרס ומצוקה פסיכולוגית משפיעים לרעה על מצבו הבריאותי של האדם, אך המידה והאופן בו משפיעים מרכיבים אלו על המערכת החיסונית והאנדוקרינית לא ברורים לגמרי ועדיין שנויים במחלוקת. זאת, על אף מחקרים רבים שהצטברו בשנים האחרונות בהן עדויות לכך שלחץ פסיכולוגי משפיע לרעה על תפקוד המערכת החיסונית והאנדוקרינית דרך הפרשת הורמוני סטרס בגוף, שינוי ברקמות, עליה בתגובות דלקתיות בגוף,הפעלה מוגברת של תאים סרטנים ושינויים ברמת התא, רמות גבוהות של לימפוציטים, וביטויים גופניים נוספים.
למערכת החיסונית יש תפקיד בוויסות של צמיחת גידולים סרטניים. חולים אשר עברו טיפולים רפואיים אשר מדכאים את המערכת החיסונית שלהם נמצאים בסיכון מוגבר להתפרצות מחלות נוספות או גידולים סרטניים, ועל כן, שינויים במערכת החיסונית בזמן קיום גידולים סרטניים משפיעים על התפתחות הגידול והניסיונות לדכאו.
סטרס אף נמצא כמגביר מחלות אוטואימוניות וזיהומים שונים לכן, גם אם לא קיימת הוכחה מדעית לכך שסטרס משפיע ישירות על התפתחות סרטן, הוא מחליש את תפקוד המערכת החיסונית ומגביר את הסיכון להתפתחות זיהומים וסיבוכים רפואיים אצל חולי סרטן, בייחוד כאלו אשר מקבלים טיפולים כימותרפיים. על כן, יש חשיבות רבה במתן טיפול וכלים לוויסות סטרס והפחתת מצוקה פסיכולוגית בקרב חולים אלו.
כאשר משלבים בטיפול ביופידבק שיטות טיפול נוספות, בהן גם טיפול תמיכתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי כחלק מהתערבות כוללת, ניתן לסייע רבות לחיזוק יכולת ההתמודדות של החולה עם מחלתו והשלכותיה. במסגרת טיפול כזה יושם דגש על פיתוח טכניקות שליטה באמצעות מודעות למצבי מתח, היווצרותם ודרכי התמודדות יעילים איתם, רכישת מיומנויות לפתרון בעיות, לימוד טכניקות הרפיה,חיזוק דפוסי חשיבה חיובית, הגברת תקווה וחוסן נפשי, מיקוד שליטה פנימי, שינוי תבניות חשיבה מגבילות ומעוררות מתח, שליטה בכעסים וחרדות והפחתת המצוקה הרגשית, פיתוח משאבי התמודדות פנימיים וחיצוניים, בניית תכניות עתידיות כחלק מהגברת השליטה ויצירת משמעות בחיי החולה.
לסיכום, טיפול ביופידבק מאפשר שילוב של טכניקות מחשבתיות ורגשיות עם וויסות גופני, המבטאים גישה טיפולית רחבה ואינטגרטיבית, המאפשרת לגוף ולנפש לחזור לתפקוד טוב יותר.
ביופידבק לא מכוון לרפא את החולה ממחלת הסרטן, אך בהחלט מסייע לשפר את איכות חייו של המטופל. בעזרתו, יכול המטופל להתמודד טוב יותר עם ביטוי המחלה והשלכותיה, להפחית סטרס אשר מחליש את המערכת החיסונית ומגביר מחלות , ולהגדיל את החוסן המנטלי והגופני, אשר הנם כה משמעותיים בהתמודדות עם מחלה זו. זהו כלי רב עצמה המשמש מרכיב משמעותי ביותר בהשבת השליטה לידיהם של חולי סרטן, ונקיטת עמדה אקטיבית בשמירה על בריאותם ורווחתם.