התמודדת עם משבר גירושין
סיום קשר זוגי, במיוחד כאשר מעורבים ילדים משותפים בתמונה, איננו דבר קל. תחת כל נסיבות, בין אם סיום הקשר היה הדדי או חד-צדדי, בין אם היה החלטה משותפת או של אחד מן הצדדים, סיום מערכת זוגית עשוי לעורר רגשות מצוקה קשים. פרידה מסמלת אבדן, לא רק של מערכת היחסים אלא של חלומות משותפים ומחויבויות שלקחתם על עצמכם כזוג, שמוביל לתחושות עמוקות של אכזבה, מתח ואף אבל.
גורמים וביטויים
פרידה, ובייחוד גירושין, גוררים אחריהם שינוי מהותי של אורח החיים והרגלים. אתם עשויים להצטרך לעבור דירה, ליטול על עצמכם מחויבויות חדשות ולהיפרד ממחויבויות ישנות, מערכות יחסים עם המשפחה המורחבת וחברים עשויות להשתנות ולעיתים גם השינוי בזהות כגבר/אישה "נשואים" עשוי לערער משהו בתחושת הזהות הבסיסית. לכך מתווספים ספקות וחששות לגבי מציאת בן או בת זוג חדשים, חשש מבדידות וכדומה.
שיטות טיפול בבעיה
ראשית, ישנה חשיבות עליונה להבנה וקבלה של העובדה שבתקופה הסמוכה לפרידה תחוו רגשות שונים, חלקם יהיו חיוביים וחלקם שליליים. חשוב לאפשר לעצמכם לחוש רגשות כמו כעס, עצב, תשישות, תסכול, בלבול ועוד, כדאי שלא לברוח, להימנע או לבטל את רגשות טבעיים אלו. מומלץ להיעזר בתמיכה של חברים קרובים ובני משפחה שאתם חשים בנח עמם, הניחו לנפשות הקרובות לכם לנחם אתכם, להבטיח לכם שיהיה בסדר. האמינו להם. במקביל, טיפול דינאמי רגשי אשר יסייע בתקופה הראשונית בהכלה והתמודדות עם הצפת הרגשות הקשים עשוי לסייע לצליחת התקופה ביתר קלות. אפשרו לעצמם לעכל את המאורעות, קחו זמן לעצמכם, סעו לים או למקום שמאפשר לכם לחשוב, להירגע, לנשום. השתדלו להימנע צריכה של אלכוהול או חומרים או להשתמש במזון באופן רגשי, אופן התמודדות שכזה עשוי להחמיר את הקושי, ובדרך כלל אינו מסייע בפתרון המשבר. כמו כן, חשוב מאד להבדיל בין עצב שלאחר פרידה לבין דיכאון שעשוי להתפתח בעקבותיה, פנו לעזרה מקצועית במקרה שאתם מרגישים שרשת התמיכה שסביבכם אינה מצליחה לספק את ההקלה לה אתם זקוקים. מעבר לצליחה של הקושי, עזרה מקצועית עשויה להפיק תובנות חדשות בנוגע לחיי הזוגיות שלא צלחו ולסייע בהסקת מסקנות ובבניית מערכת יחסים עתידית בריאה ומתאימה לכם יותר. מרכיב נוסף חשוב בהתמודדות הינו אבדן של חברים משותפים ואף פעילויות משותפות לאחר פרידה. זהו בדיוק הזמן לייצר הכרויות וחברויות חדשות ולחקור פעילויות חדשות, אשר עשויות למלא את החלל ולסייע בשמירה על מעגל חברתי תומך ורווחה אישית. תוכלו לסייע להגדלת הרווחה האישית גם על ידי אכילה נכונה, שינה ופעילות גופנית סדירה. אמצו לכם שגרה חדשה שמתאימה לכם ודבקו בה. אם אתם חשים שאתם מתקשים לארגן את סדר היום החדש שלכם, ייתכן כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי לשפר את מיומנויות התכנון ולסייע לכם לאתר את המכשולים המחשבתיים בדרך לבניית השגרה החדשה שלכם ולהגביר את האקטיביות הדרושה לתהליך ההתחדשות לאחר הפרידה.