המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

התמודדות עם משבר פיטורין

רובנו היינו מעדיפים שלא להתמודד עם פיטורין, אך לעיתים זה קורה גם לעובדים מקצועיים, אחראיים ומסורים ביותר. פיטורין עשויים להיות בלתי צפויים ולהתרחש בדיוק בזמן בעייתי מבחינה כלכלית-פיננסית ו/או מבחינה משפחתית ולגרור פגיעה בהתקדמות המקצועית.

גורמים וביטויים

פיטורין עשויים לגרור תגובות רגשיות קשות כמו הלם, במיוחד אם הפיטורין היו בלתי צפויים ו/או בלתי מוצדקים מבחינת העובד. העובד עשוי לחוש כעס, אכזבה, אובדן והשפלה בעקבות הפיטורין. מיד לאחר הפסקת העבודה שגרת החיים משתנה באופן דרסטי, ומאפשר מקום למחשבות שליליות רבות כמו אשמה ו/או רחמים עצמיים אשר עשויים להוביל לפאניקה או לחילופין לאדישות. עצם השהייה בבית עשויה להגביר תחושות של ניתוק מן המציאות, מן החברה הרגילה ולהעלות תחושות בדידות ועצב ולפגוע בתחושת הערך העצמי.

שיטות טיפול בבעיה

ראשית, חשוב להיות מודעים ולמנוע הדרדרות רגשית במצב של פיטורין. רגשות שליליים נוטים להכניס את האדם למעגלי מחשבה ופעולה שליליים, אשר מקשים ומפריעים על פעילות פרודוקטיבית לשינוי המצב. כדאי להימנע מלהיכנע לרגשות הפאניקה וחוסר האונים, ולהשתדל להמשיך ולהיות אקטיביים ולשמור על אופטימיות בחיפוש אחר משרה חדשה, על אף הרגשות השליליים והפגיעה בעצמי שחוללו הפיטורין. בנקודה זו טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי לסייע לזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות אשר פוגעים ביכולת ההתמודדות של האדם עם המצב החדש, ולחזק את יכולתו לאזור אנרגיות ויוזמה על מנת לצאת ממנו. כך למשל, לעיתים קרובות אנשים שחוו פיטורין נוטים לספקולציות אשר מובילות למחשבות קטסטרופליות לגבי העתיד, ופוגעות בסיכוייהם להקרין רוגע ומקצועיות בראיונות עבודה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מסייע לאמץ גישה גמישה, ולהיות פתוחים להצעות עבודה שונות, גם אם זמניות. חשוב לזכור כי כל עבודה זמנית עשויה להפוך לקבועה, וכל עבודה טובה לשיקום תחושת היכולת והשליטה ובוודאי עדיפה על שקיעה במחשבות שליליות בבית. בנוסף, אבדן מקום העבודה גורר שינוי אורח החיים באופן פתאומי והשהייה בבית עשויה לעורר תחושות של בידוד וניתוק. לכן, רצוי להמשיך ולהיפגש עם חברים וקרובים באופן סדיר. תמיכה מדמויות קרובות הינה משמעותית ביותר בזמני משבר. במקרים שבהם האדם המפוטר חווה קושי קיצוני ו/או המשבר נמשך תקופה ארוכה מהמצופה, יש להתייעץ עם איש מקצוע מתחום בריאות הנפש לבדיקת אפשרות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי כמוצע, או טיפול דינאמי שמטרתו לזהות מקומות רגשיים שמקשים על ההתקדמות.