סמכות הורית
סמכות הורית מוגדרת על ידי שני מרכיבים יסודיים: מנהיגות, המאפשרת להורה לכוון את הילד להתנהגות מועדפת על ההורה, וידע וניסיון, המאפשרים להורה לחנך את הילד לפי אמונותיו וערכיו . בכל מקרה, הכוונה היא ליכולת של ההורה להשפיע על בחירותיו של הילד ובכך לדאוג לרווחתו ולהתפתחותו התקינה. בדרך כלל, קל יותר לבנות סמכות הורית בגילאי הילדות, מאשר לתחזק אותה במהלך גיל ההתבגרות המאופיין בנטייה להתנגדות מוגברת לדרישות ההורים.
סמכות הורית וסגנונות הורות
ישנם שלושה סגנונות עיקריים שמקובל כיום לזהות בהקשר למיומנויות של סמכות הורית:
סמכותני – הורים סמכותניים מציגים דרישות גבוהות, שליטה גבוה ומציעים פחות חמימות ותקשורת כנה ופתוחה. סגנון הורות כזה עלול להוביל להתפתחות של עוינות, נגטיביות והתמרמרות אצל הילדים.
כנועים/מתירנים – הורים מתירניים מציגים דרישות נמוכות ושליטה מופחתת בהתנהגות הילדים. עם זאת, בדרך כלל ניתן לראות יותר חמימות ותקשורת פתוחה מול הילדים. הורות כזו מעצבת ילדים שלעיתים יהיו תלותיים מדי, וילדים אשר חסרים כלים לעצמאות ותפקוד בוגר בעולם.
סמכות הורית – הורים בעלי מיומנויות של סמכות הורית, משלבים בין ארבעה התחומים באופן מאוזן. הם מציגים דרישות גבוהות ביחד עם שליטה גבוהה בהתנהגות הילדים, כאשר הם מצד שני מציעים לילדים תמיכה ואהבה ותקשורת הורה-ילד מספקת. הורים אלו מתאפיינים בהיענות למציאות הדינאמית בין ההורים לילד. ילדים להורים בסגנון הורות כמתואר בדרך כלל יתנהגו באופן מספק, יפגינו יצירתיות, סקרנות, שאפתנות והתנהגות מוכוונת מטרה.
קשיים בסמכות ההורית, מעבר לבעייתיות שהיא מייצרת בעיצוב התנהגותו וגישתו הבסיסית של הילד לחיים הבוגרים, מובילה בדרך כלל לדינאמיקה קשה בחיי המשפחה. קשיים כאלה יכולים להתבטא בריבים תכופים, ויכוחים וקושי לבלות זמן משפחתי נעים וממלא הנחוץ לכל בני המשפחה.
שיקום הסמכות ההורית
הדרכת הורית מותאמת היטב, אשר לוקחת בחשבון את אופי בני המשפחה והדינאמיקה ביניהם, יכולה לשפר משמעותית את מיומנויות הסמכות ההורית של ההורים, לשקם את האמון בין הצדדים ולהבריא את היררכיית היחסים התקינה לטובת תחושת הביטחון של הילד והאפשרות של ההורה לעמוד באחריות ההורית המתחייבת מתפקידו. במקרים מסוימים מומלץ על טיפול דינאמי פרטני לאחד ההורים, או לשניהם, כאשר המטפל מבחין כי ישנם מכשולים רגשיים אשר מפריעים להורה אחד (או שניהם) לסגל את המיומנויות הנדרשות. כמו כן, לעיתים קשיים בסמכות ההורית עשויים לנבוע מבעיות זוגיות בין ההורים, אשר לא מאפשרים להם לאמץ חזית אחידה ובוטחת אל מול הילדים, ובמקרים כאלה מומלץ להתחיל בטיפול זוגי לפני שמתחילים בהדרכה הורית.