היפנוזה
טיפול בהיפנוזה כולל בדרך כלל סוג מסוים של הרפיה, ומעבר למצב מודעות אחר, מעין טרנס. מטופלים שונים מסוגלים להגיע לעומקים שונים של מצב היפנוטי כתלות במאפיינים אישיותיים שונים, כאשר יכולת היפנוטית מוגדרת כיכולת להתמקד באופן צר ולהגביר את הריכוז ותפיסתו של אדם, תוך צמצום מודעות לכל גירויים האחרים. נראה כי במצב זה המינד המודע והביקורתי מושם במצב "המתנה" ויכולות בקלות רבה יותר להתקבל הצעות טיפוליות אשר יעברו אינטגרציה לתוך התת-מודע. נראה כי לאחר מכן מסוגל המטופל לווסת פיזיולוגיים אשר בעבר נהוג היה לחשוב שאינם תחת שליטה רצונית.
היפנוזה נמנית עם הטכניקות הרפואיות העתיקות ביותר הידועות כיום. על אף שלעיתים היא מעוררת תגובות ספקניות בקרב מטפלים ורופאים, מחקרים רבים מצאו לאורך השנים כי היפנוזה וסוגסטיה היפנוטית יעילות מאד בטווח רחב של הפרעות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות כמו: אסתמה, מחלות עור ועיכול שונות, כאבים, הפחתת דלקות במאושפזים הסובלים מכוויות ועוד הפרעות רבות.
המחקר בהיפנוזה מראה כי הטיפול פועל דרך השפעה ממשית על מדדים פיזיולוגיים אשר מייצרים שיפור במצבם של המטופלים, אשר לעיתים קרובות אינם מגיבים לטיפולים קונבנציונאליים אחרים. כיום מוצעים טיפולים היפנוטיים במגוון רחב של הפרעות, החל מסיוע בהפסקת עישון, הפרעות חרדה והפרעות אישיות ועד טיפולים במחלות במערכת העיכול, מיגרנות ועוד. ישנן גם טכניקות המתפתחות בתחום של טיפול בדיכאון, התמכרויות שונות וטיפול בילדים בעזרת היפנוזה.