המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

פסיכותרפיה ממוקדת

פסיכותרפיה ממוקדת היא שם כולל לטיפול פסיכולוגי מהדור החדש, הכולל שימוש במגוון טכניקות טיפוליות חדשניות ויעילות, המביאות ליצירת שינוי משמעותי בחיי המטופל באופן ממוקד ותוך זמן קצר יחסית. בשונה מטיפולים פסיכולוגיים "קלאסיים" מהדור הישן, כגון טיפול דינמי ארוך טווח או טיפול פסיכואנליטיקאי, הטיפול הממוקד מוגדר סביב בעיה ספציפית או נקודתית שאותה מגדירים המטופל והמטפל ביחד, ושניהם לוקחים חלק אקטיבי בפתרונה. לצורך כך דרושה מוטיבציה לשינוי אצל המטופל, כוחות ליצירת שינוי ומוכנות ויכולת להתמודדות עם משימות ושינוי דפוסים התנהגותיים, רגשיים ומחשבתים קיימים .

בבסיס הפסיכותרפיה הממוקדת עומדות גישות תאורטיות מוכרות ומבוססות בהן הטיפול הדינמי גישת הגשטלט ועוד רבות ואחרות המהוות את בסיס הידע בעולם הפסיכולוגיה והטיפול, אולם בשונה מהן, הטיפול הממוקד מהווה תמהיל של מגוון שיטות אלו ויישומן בצורה יעילה יותר המקדמת שינוי.

הטיפול מאופיין בהגדרת מטרות טיפוליות משותפת של המטפל והמטופל, שקיפות מלאה בטיפול ויחסים שיוויוניים ופתוחים בין המטפל למטופל. הן המטפל והן המטופל יוזמים, אקטיביים, מעורבים ושותפים לתהליך; כאשר המטפל מתמקד בהעצמה וחיזוק המשאבים של המטופל, בכוחותיו ובשינוי דפוסי ההתמודדות המגבילים שעל פיהם נהג בעבר.

לאחר ההגדרה המשותפת של הבעיה והמטרות לטיפול, המטפל מלמד את המטופל כלים לפתרון הבעיה וביחד הם מתקדמים לעבר השינוי המיוחל. כלים אלו לקוחים ממגוון שיטות טיפוליות בהן טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול בסכמה, טיפול דינמי חוויתי טיפול בחרדה ועוד. בטיפול נעשה שימוש רב בשאלונים, חשיפה הדרגתית, דמיון מודרך, טכניקות לוויסות חרדה, עבודה על ביטוי רגשי רחב יותר ועוד.

הטיפול אינו עוסק בהתמקדות בפתולוגיות מן העבר והסיבות להיווצרות קשיים ובעיות בחיי המטופל, אלא מאופיין בהבנה מהירה של תשתיות העבר שיצרו משברים וקשיים, מתוך מטרה להתמקד דווקא בהווה וביצירת שינוי למען עתיד שונה וטוב יותר. בבסיס הטיפול עומדת ההנחה הטיפולית הבסיסית שכל מה שלמדנו במהלך חיינו כבני אדם, אנו יכולים ללמוד מחדש.

למי מתאים הטיפול?

טיפול מסוג זה מתאים לאנשים המעוניינים בטיפול ממוקד, קצר טווח בדרכ, שסובלים מבעיות מוגדרות היטב. בעיות אלו יכולות לכלול מצבי חרדה שונים, דכאון, בעיות ביצירת קשרים, בעיות בבטחון או הערכה עצמית, בעיות פסיכוסומטיות ותסמינים גופניים שונים, דפוסי התנהגות לא יעילים, פוביות שונות ועוד.
על המטופל להיות בעל כוחות התמודדות, מוטיבציה ליצירת שינוי, ומוכנות לקחת חלק אקטיבי ביצירתו.

פעמים רבות המטופל יגיע עם קושי מסוים בחייו, אך במהלך שלבי הטיפול הראשוניים המטפל יאבחן וימקד את שורש הבעיה בהגבלה בביטוי רגשי. כאשר לאדם יש קושי להכיר ברגשות מסוימים, לחוות אותם או לבטא אותם נוצרת מעין "פוביה רגשית". רגשות אלו מהם נמנע האדם יכולות להיות למשל כעס, עצב, אינטימיות, תשוקה וכדומה. מצב זה מאלץ את האדם לפתח "הגנות" שונות המאפשרות לו לתפקד בחייו ללא חווית או ביטוי הרגש ממנו הוא חרד. לדוג - אדם מתקשה בביטוי כעס יהפוך להיות אדם מרצה, או שימנע מעימותים, אדם שמתקשה בחווית אינטימיות וקרבה ימצא עצמו נמנע מיצירת קשרים אינטימיים או יבטא בעיות בדפוסי הקשרים הבין אישיים שלו וכן הלאה. הגנות נפוצות אחרות יכולות לכלול הימנעות, אובססיביות, פאסיביות, פרפקציוניזם, ביקורתיות יתר, ניתוק רגשי, תוקפנות ועוד..

דוגמא נוספת להיווצרות פוביה רגשית יכולה להיות אדם שמתקשה לחוות רגש חיובי כלפי עצמו. במצב כזה אותו אדם יכול להגיע לטיפול עקב סמפטומים של דכאון או מחשבות טורדניות, כאשר סמפטומים אלו מהווים רק ביטוי הגנתי לבעיה אחרת עמוקה יותר - הכרוכה בקושי לחוות יחס חיובי כלפי עצמו. בשלבי הטיפול הראשונים יוגדר במשותף מוקד הטיפול המביא לסמפטומים השונים, ותבחר דרך הטיפול המתאימה והיעילה ביותר ליצרת השינוי הרצוי.
העבודה במקרים אלו תתבסס על זיהוי הרגש החסום, חשיפה הדרגתית לאותו רגש, שינוי ההגנות שהאדם פיתח על מנת להימנע מחווית הרגש, וויסות החרדה או הרגש השלילי המקושרים לביטוי אותו רגש, ויצירת ביטוי רגשי חופשי ומלא..

לסיכום , הפסיכותרפיה הממוקדת היא מודל טיפולי אינטגרטיבי ומתקדם המחבר בין העולם הרגשי, הקוגניטיבי, ההתנהגותי והגופני של המטופל, ומייצר מענה שלם ואפקטיבי למצוקה שאותה מבטא המטופל בכל מישורי חייו, כל זאת תוך חיזוק יכולות ההתמודדות של המטופל, העצמתו ושיפור באיכות חייו בדרך שיתופית, מכבדת, ממוקדת ויעילה..