המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

שיפור ביצועים בעקבות אימון מנטלי

שיפור ביצועים בעקבות אימון מנטלי

Page image

שיפור ביצועים בתחום הקוגניטיבי

ללחץ, ובמיוחד ללחץ אקוטי, ישנן השפעות על הקשב, תפיסה והזיכרון, ההשפעות משתנות ותלויות מאוד במאפיינים האיכותיים של הגירוי המלחיץ. מחקרים שונים מצאו שבמצבי חירום אמתיים, כאשר הלחץ גבוה, על הפרט להתרכז באינפורמציה הרלוונטית שבמשימה ולהתעלם ממקורות מידע לא רלוונטיים. תוצאות אלו מרמזות שבמצבי לחץ שאינם מצבי חירום אך האדם תופס אותם ככאלה, לחץ, חרדה או עוררות גבוהה יכולים לכווץ את המרחב התפיסתי של התופס ולפגוע ביכולתו לתפוס את התמונה הכללית ולשלוף אינפורמציה רלוונטית מהזיכרון. שיפור ביצועים תחת לחץ מתאפשר כאשר אנו לומדים לווסת ביעילות את התגובות שלנו ללחץ, להתאים את רמת העוררות שלנו לביצוע הנדרש ולעבור בגמישות ממצב אחד לאחר. במרכז לאימון מנטלי ושיפור הביצועים צברנו ידע רב, חלקו ייחודי, באימון אישי וקבוצתי להתמודדות יעילה ולשיפורים מוכח בביצועים קוגניטיביים שונים.

לקריאת העמוד המלא

Page image

שיפור ביצועים בתחום התעסוקתי

התמודדות עם אתגרי חיים דורשת כמות מסוימת של משאבים פיזיים ומנטליים מן הפרט. אתגרים בתחום התעסוקתי דורשים לעיתים יכולות התמודדות בתנאיי לחץ לאורך זמן, וכן עמידה בשיאי עומס תוך קבלת החלטות מספקת, לקיחת סיכונים מחושבים, ניהול טקטי מאורגן של סיטואציות מורכבות וכן חשיבה אסטרטגית נכונה לטווח הרחוק. נדרשות מיומנויות בתחומים מגוונים על מנת להתמודד עם אתגרים אלה, כמו למשל, יכולת הסתגלות וגמישות מנטלית, תחושת מסוגלות עצמית, תפיסת מציאות מדויקת המסייעת בהערכה ובבחירת משימות וכן הלאה. מיומנויות אלו משפיעות על רמת המשאבים העומדים לרשות הפרט לביצוע מטלותיו המקצועיות. מכלול המשאבים בזמן נתון הו שייקבע את אופן תפיסת המשימה כשגרתית, מאתגרת או מסוכנת. כלומר, הערכת קושי המשימה תלויה במידה רבה בכמות המשאבים הזמינה. כמו כן, מרכיב נוסף שמשפיע על כמות המשאבים הינם ביצועי עבד, כאן קיים מעגל קסמים – ככל שמבצעים טוב יותר, גדלים המשאבים, ולעומת זאת כאשר מבצעים פחות טוב כמות המשאבים דועכת. לפיכך, אדם אשר מצויד היטב במיומנויות המגדילות את משאבי ההתמודדות שלו, סיכוייו לבצע טוב יותר עולים, עובדה אשר מיטיבה בפני עצמה עם יכולותיו להתמודדות עתידית. 5 טכניקות עיקריות אשר מיושמות בעולם התעסוקתי לשיפור ביצועים שימוש בתמונות מנטליות – בתהליך התכנון האסטרטגי וכהכנה להתמודדות עם משימות מאתגרות במיוחד. שימוש בשגרת ביצועים – על מנת לשמור על רמת ביצועים עקבית ומספקת וכן מתוך מטרה לאפשר לעובד להבנות באופן מוצלח את הזמן, המטלות והמאמצים המנטליים הנדרשים ממנו. שימוש בדיבור עצמי חיובי – לפני משימות מאתגרות במיוחד.  יישום טכניקות שליטה – לוויסות עצמי של מצב העוררות והאנרגיה האופטימלי עבור כל משימה.  שימשו בטכניקות ריכוז – לחידוד המיקוד ושמירה על קשב גבוה אשר חיוניים בתחזוקה של חתירה עקבית למטרה. הכנה מנטלית עשויה לייצר מיומנויות חדשות ובכך להגדיל את יכולת ההתמודדות של הפרט מול אתגרים ולשפר את ביצועי הפרט בתחום התעסוקתי באופן שיתרום להתפתחותו והתקדמותו במסלול המקצועי.

לקריאת העמוד המלא

Page image

שיפור ביצועים בספורט

ההכנה של ספורטאים מקצועיים במרבית ענפי הספורט התחרותיים כוללת פעמים רבו הכנה מנטלית לצד ההכנה הפיזית של הספורטאי. עדויות מחקריות מראות כי לספורטאי-על יש "פרופילים" פיזיים, פיזיולוגיים וטכניים מסוימים, וכן פרופילים פסיכולוגיים אשר מייחדים ספורטאים בעלי ביצועים טובים במיוחד. בין התכונות הבולטות אצל מבצעים אלו: שגרת תחרות מפותחת היטב, רמות גבוהות מאד של מוטיבציה ומחויבות, יכולות התמודדות, בטחון עצמי ומיומנויות לוויסות העוררות. החל משנות ה90 נמצא כי ספורטאים אשר זכו במקומות הראשונים היו אלו שפיתחו ודבקו בתוכניות ההכנה הפיזיות והמנטליות שלהם. ייתכן כי לספורטאים שונים תכנית הכנה שונה, אך הספורטאים המצליחים הם אלו שעבדו על תכנית הכנה מנטלית וביצעו אותה באדיקות. הכנה מנטלית מאפשרת לספורטאי/ת להיכנס למעין מצב מודעות אידיאלי המתחבר לביצוע מוצלח שלו/שלה ומשפרת את הביטחון העצמי. במצבים תחרותיים עשויה להתרחש "דליפת אנרגיה" של הספורטאית עכב הלחצים הרבים אשר היא נתונה בהם, הכנה מנטלית איכותית תסייע לספורטאית לשלוט באנרגיה המנטלית שלה ולתעל אותה לביצועיה במקום להשקיע אנרגיות בחרדה ולחץ או לחילופין לשקוע במצב אפאטי כתוצאה מעומס המתח. ההכנה מביאה לשיפור בביצועים וליציבות בביצועים בטווח סביבות משתנה. ההכנה מאפשרת לספורטאי להשתמש בעולם המנטלי שלו כמקור לרגשות, מחשבות ותחושות חיוביות כמשאב חשוב במהלך ביצועים תחרותיים מעולים.

לקריאת העמוד המלא