חרדת טיסה
רבים מאיתנו עשויים לחוש מתח מסויים לקראת או בעת טיסה. עם זאת, פחד טיסה הוא מצב בו רמת החרדה לפני או בעת הטיסה הן כה גבוהות, עד אשר האדם נמנע לחלוטין או באופן חלקי מטיסה, עד כדי הגבלה ופגיעה משמעותית בתפקוד או באיכות חייו (לדוגמא סירוב לטוס בענייני עבודה או הימנעות מיציאה לחופשה בח"ול.) חרדה זו עשויה להתבטא בחוסר שינה, סיוטים, כאבי ראש, מתח ואי שקט בימים שלפני הטיסה, ובסימפטומים גופניים ורגשיים במהלכה- הזעה, רעד, חוויה של פחד ואובדן שליטה, התפתחות של התקף חרדה מלא, ועוד. במקרים אלו נחשב פחד הטיסה לפוביה ספיציפית המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה.
הגורמים לחרדת טיסה:
אירועי טיסה טראומטיים
אנשים אשר חוו חוויות טיסות קשות (כיסי אוויר, סערות) או תאונות אוויריות עשויים לפתח פחד טיסה עקב החשש מהישנות האירוע הטראומטי. גם החשיפה לתאונות מטוס ולאירועי טרור אוויריים (פיגועי ה-11.9 למשל) באמצעות התקשורת עשויים להגביר את הנטייה להתפתחות פחד טיסה. פחד טיסה אף עשוי להתפתח, בעיקר בילדות, מתוך חיקוי והפנמה של פחדי ההורה.
פחדים עקיפים
חלק מהאנשים מפתחים פחד טיסה בעקבות פחדים בסיסיים יותר כפחד להקיא, פחד גבהים ופחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה). מאחר והטיסה במטוס מעמתת את האדם עם פחדים אלו, מתפתח גם פחד טיסה.
חווית חוסר שליטה וחוסר אונים
חוויה של היעדר שליטה וחוסר אונים היא חוויה קשה אשר פעמים רבות עומדת בבסיס החרדה. חווית חוסר השליטה בסיטואציית הטיסה או העדר היכולת להתמודד באופן עצמאי עם תקלה כלשהי במהלך טיסה מעוררת אצל אנשים רבים חרדה מפני טיסה.
טיפול בחרדת טיסה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
הטיפול המוקבל והיעיל בחרדת טיסה הוא טיפול קוגניטבי התנהגותי. ההיבט הקוגניטיבי מתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה הגורמים ומשמרים את הפחד ובשינוי דפוסים אלו. ההיבט ההתנהגותי מתמקד בחשיפה הדרגתית לגורם הפחד ובלמידת טכניקות הרגעה עצמית. טכניקות אלו מאפשרות לאדם לשלוט בחרדה אותה הוא חווה, ואז מתחיל תהליך של התקרבות הדרגתית לסיטואציית הטיסה: דמיון של טיסה, צפייה בסרט, התקרבות למטוס, ישיבה בתוך מטוס וכן הלאה. החשיפה ההדרגתית יוצרת חוויה חיובית של שליטה ומסוגלות, ומאפשרת בסופו של דבר התמודדות עם הטיסה עצמה.
דמיון מודרך ומציאות מדומה
טיפולים אלו מבוססים על טכניקות קוגניטיביות התנהגותיות אך מאפשרים אימון חי וממשי יותר. זאת, באמצעות הנחיית המטופל לדמיין תסריטים שונים העשויים להתרחש במטוס או שימוש במתקנים המדמים סיטואציה של טיסה (סימולטורים למינהם).
ביופידבק
טיפול בעזרת ביופידבק כולל גם הוא לימוד של טכניקות הרגעה עצמית וחשיפה הדרגתית למקור הפחד. ייחודה של השיטה היא בשימוש במכשור אשר מאפשר מתן פידבק מיידי על התגובות הפיסיולוגיות. המטופל מקבל על גבי מסך המחשב פידבק חי על שינויים במדדים פיסיולוגיים המתרחשים בגופו בתגובה להופעת גירוי מפחיד (חשיבה על טיסה, צפייה במטוס) ולומד כיצד לווסת אותם. פידבק זה מייעל את יכולת השליטה בטכניקות ההרגעה העצמית וכך מקדם את האפשרות להתמודד עם גורם הפחד.
טיפול תרופתי
ניתן להתמודד עם פחד טיסה גם באמצעות תרופות הרגעה, כאשר השימוש בתרופות יכול להיעשות במקום או במקביל לטיפול הפסיכולוגי.