המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

התמודדות עם אבל ואובדן

אבדן של אדם אהוב הינו מכאיב ביותר. לעיתים קרובות לאחר אבדן של אדם אהוב, נדמה לנו כי הרגשות העוצמתיים לא יחלפו, שלא נוכל להתאושש. על אף שאין דרך נכונה או שגויה להתאבל, ישנם דרכים בריאות יותר להתמודדות עם צער ואבדן מאחרות.

גורמים וביטויים

אבדן עשוי לנבוע מאבדן של אדם אהוב, אך עשוי גם להיגרם מסוגי אבדן אחרים כגון: פרידה, חולי או פציעה, פיטורין, פשיטת רגל, הפלה, פרישה, אבדן של בעל חיים אהוב, ויתור על חלום, חולי של אדם אהוב, אבדן חברות ועוד. אבל הינו התגובה הטבעית לאבדן, זוהי התחושה אשר אנו חווים כאשר מישהו או משהו שאהבנו נלקח מאתנו.

כל אדם חווה ומפרש אבל באופן שונה ואישי לו. ניתן לומר שכמעט כל תחושה המופיעה בשלבים המוקדמים של האבל הינה נורמלית לחלוטין – כולל תחושה "שאני משתגעת", תחושה שאני נמצא בחלום רע ופקפוק באמונות דתיות. כמו כן, אנשים אשר חווים אבל עשויים להראות מספר תסמינים עיקריים: ראשית, הלם וקושי לעכל את מה שקרה. ייתכן שתחושו קהות רגשית, שתתקשו להאמין שהאבדן באמת התרחש ואף תתכחשו בפועל למה שקרה. כל זה נורמלי לחלוטין. תחושות של יגון ועצב עמוק הינן שכיחות במצב זה, למעשה, זהו הסימפטום הנפוץ ביותר של אבל. תחושות אלו מלוות בריקנות, ייאוש ובדידות עמוקה. ייתכן שתבכו הרבה או שתהיו בלתי יציבים מבחינה רגשית. אשמה הינה תחושה נוספת שעלולה להתעורר במצבים של אבדן – ייתכן שתתחרטו או שתרגישו אשמים על דברים שעשיתם או שלא עשיתם/אמרתם, או על האופן שבו אתם מרגישים. כך לדוגמה, לאחר מוות של אדם שהיה חולה עשויה להופיע הקלה שתלווה באשמה. כעס הינו תחושה רווחת, על אף ההבנה הרציונלית שלא תמיד יש את מי להאשים. לעיתים קרובות אנשים אפילו חשים כעס על הנפטר עצמו, על כך ש"נטש" אותם. אבדן משמעותי עשוי לעורר פחדים וחרדות ולגרום להתקפי חרדה. מחשבות אודות מוות של קרובים נוספים ושלך עצמך הן נפוצות לאחר אבדן. כמו כן, פחד מהתמודדות עם החיים ללא אותו אדם ותחושה של חוסר אונים יכולים להציף אותנו. לכך מתלווים לעיתים סימפטומים גופניים כמו עייפות, בחילה, מערכת חיסונית מוחלשת, ירידה או עלייה במשקל, וכאבים ומיחושים שונים.

שיטות טיפול בבעיה

ההמלצה הראשונה והחשובה ביותר עבור מי שחווה אבדן ואבל הינה קודם כל לשהות בסביבת קרובים ותומכים. במקביל, חשוב מאד לטפל בעצמך, על מנת לשמר ולחזק את משאבי ההתמודדות שלך בשעת משבר קיצוני. בזמני משבר עלינו לשמר את משאבינו ולהילחם במתח ובעייפות על ידי הרגלי שינה, אכילה ופעילות גופנית סדירה, מומלץ מאד להימנע מאלכוהול וחומרים אשר מרוממים את מצב הרוח באופן מלאכותי. חשוב מאד למצוא ביטוי רגשי מספק. דיכוי רגשות הינו בזבזני באנרגיה. תן לעצמך להרגיש כפי שאתה מרגיש וטוב יותר – מצא דרכים יצירתיות להביע את כאבך (ציור, מוזיקה, מחול, כתיבה ועוד עשויים לשמש אמצעים מועילים ופורים לביטוי קשת רחבה של רגשות עמוקים). במקרה שהנך מרגיש כי תמיכה זו אינה מספיקה, אל תהסס לפנות לעזרה מקצועית להתמודדות עם האבדן. מחסור בטיפול, או טיפול בלתי מספק במצבי אבדן קשים, עלול להוביל לשקיעה באבל פתולוגי. על כן, במידה והנם חשים כי אינם מצליחים להתאושש או שהנכם שרויים במצוקה אשר פוגעת בתפקוד שלכם, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בגישה דינאמית אצל מטפל המתמחה במצבי אבל ואבדן. כמו כן, טיפול עשוי לסייע לכם לתכנן מראש טריגרים של כאב – ימי הולדת, ימי שנה, חגים ואירועים אחרים אשר עלולים לעורר את הכאב. תיאום ציפיות עם הקרובים אליכם ועם בני המשפחה איתם אתם מתכננים להעביר את המועד המדובר, חשוב על מנת שיוכלו לסייע לכם לכבד ולהוקיר את זכרו את האדם שאהבתם.