המרכז לטיפול

בהפרעות חרדה ולחץ

054-499-9044

Gadot image

פחדים אצל ילדים

כולנו חווים פחדים שונים, ילדים צעירים כמו גם מבוגרים. עם זאת, אצל ילדים תחושות אלה נורמליות ואף נחוצות. התמודדות עם פחדים עשויה לסייע לילדים ללמוד להתמודד עם מצבים לא נוחים וחוויות מאתגרות בעתיד. כמו כן, פחדים מציאותיים הינם שימושיים לעיצוב התנהגות זהירה ושקולה אצל ילדים. חרדה לעומת זאת, מוגדרת כדאגה או חשש ללא סיבה נראית לעין, ואם היא נמשכת לאורך זמן, היא עלולה לגבות מחיר מן הילד..

פחדים אופייניים לגיל:

  • תינוקות בדרך כלל מפגינים חרדת זרים ונצמדים להוריהם כאשר הם פוגשים אנשים אינם מכירים.
  • פעוטות בני 10-18 חודשים מפגינים חרדת פרידה המתבטאת במצוקה רגשית ובכי בזמן פרידה מהורה.
  • ילדים בני 4-6 שנים מפחדים מדמויות אגדיות כמו מפלצות ורוחות.
  • לדים בני 7-12 לעיתים קרובות מפחדים ממצבים מציאותיים כמו פגיעה בהם או בהורים/אחים שלהם במקרה של פציעה או אסון טבע.

אפשרויות לפחדים נוספים

פחד גבהים, פחד מדם, חרקים ועוד. ילדים עשויים לפתח פחדים כתוצאה מחוויה לא נעימה עם גירוי מסוים, כמו נשיכת כלב או תאונה כלשהי. כשילדים גדלים, פחדים שונים נעלמים, פחד חדש עשוי להחליף את השני או להתווסף אליו. למשל, ילד שהתקשה לישון ללא אור דולק בלילה, יוכל בהחלט ליהנות מסיפורי אימה על רוחות רפאים שנים ספורות לאחר מכן. פחדים עשויים אף להיות ממוקדים בגירוי ספציפי מאד ולהתעלם מגירויים אחרים קיצוניים ממנו – כך למשל, ילדים יכולים לפחד מהכלב של השכן, אבל לבקש ללטף את האריה בגן החיות.

ביטויי חרדה אצל ילדים יכולים להיות מגוונים ושונים , לדוג' ילד הנצמד להוריו, מתנהג באופן אימפולסיבי או מוסח מאד. ילדים חרדים נוטים לתנועות עצבניות כמו למשל טיקים זמניים. כמו כן, עשויות להופיע בעיות שינה – קושי להירדם או קושי לישון כרגיל. מבחינת סימנים פיזיים ניתן יהיה להבחין בהזעה בידיים, דופק לב ונשימה מואצים, כאשר הילד עשוי אף להתלונן על בחילות, כאבי ראש וכאבי בטן חוזרים..

שיטות טיפול בבעיה

כאשר אתם מזהים כי ילדכם מגלה סימני חרדה, דברו אתו על הפחד שלו. לעיתים קרובות, ההרגשה של הילד כי יש לו אוזן קשבת אצל הוריו עשויה להספיק על מנת שיתגבר על הפחד לחלוטין. כהורים, יש בידיכם לסייע לילדכם להתמודד עם חששותיו ולפתח מיומנויות ובטחון להתגבר עליהם הרבה לפני שהם הופכים להפרעה של ממש. נציג כעת את העקרונות הבסיסים שעשויים לסייע לכם כהורים להתמודד עם הפחדים של ילדכם, חשוב להבין כי אלו קווים מנחים להתמודדות ולעיתים רצוי לפנות לטיפול בהדרכת הורים על מנת ליישם קווי יסוד אלו בפועל. הצעד הראשון הוא כאמור הכרה בפחד של הילד, מילים עשויות למוסס את המוחשיות של רגשות הפחד של הילד. לעולם אל תזלזלו בפחד של ילדכם, אמירה כמו "אל תדבר שטויות, אין מפלצות בארון שלך!" אולי יגרמו לילד לחזור למיטה, אבל הן בהחלט לא יעלימו את הפחד שלו. במקביל, אל תיכנעו ואל תתאימו את עצמם לפחד של הילד. אם הילד מפחד מכלבים, אל תחצו את הכביש על מנת להימנע מכלב המתקדם לעברכם. היו שם עמו, תתמכו ותעודדו אותו לשהות במחיצת הגירוי המפחיד, אל תעודדו הימנעות. בהדרכת הורים תוכלו לקבל הכוונה ספציפית ומותאמת יותר לצרכים שלכם, לאופי של הילד ושל הקשר ביניכם על מנת לעזור לילדכם להתמודד עם פחדיו באופן היעיל ביותר. כך למשל, תוכלו ללמוד כיצד לסייע לילד להתמודד עם הפחד שלו על ידי כך שתלמדו אות ולדרג את הפחד מ1-10. היכולת של הילד לתת מספר לפחד, מפחיתה מן העוצמה של "פחד" חסר גודל וצורה. עבור ילדים צעירים יותר, ניתן להשתמש בגוף כמדד – פחד עד הברכיים, עד הבטן, עד השערות של הראש... כמו כן, תלמדו אסטרטגיות מגוונות להתמודדות, כמו עידוד הילד לנסות ולהתקרב לגירוי המפחיד כשהוא נעזר בכם כמקלט ובסיס להירגעות בין הניסיונות ולימוד הילד טכניקות להירגעות ונשימה נכונה.

כאמור, אם החרדה של הילד נראית לא מותאמת או חסרת פרופורציה, ייתכן שתרצו להיוועץ עם איש מקצוע מתחום בריאות הנפש כגון פסיכולוג או פסיכיאטר. הדרכת הורים וטיפול פרטני בילד הסובל מחרדות עשויים להיות יעילים מאד בשיטות המוצעות כיום במכונים וביחידות המתמחות בכך. אחת השיטות המומלצות לטיפול פרטני בחרדות בילדים הינה שיטת ביופידבק בשילוב עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. במסגרת טיפולית זו לומד הילד לזהות את מאפייני החרדה הגופניים והקוגניטיביים ורוכש מיומנויות של שליטה בחרדה. מומלץ לפנות לאיש מקצוע מומחה אשר יתאים עבורכם את המסגרת הטיפולית המתאימה ביותר עבורכם ועבור ילדכם.